Четверг
25.04.2024
23:59
Жизнь города

Категории раздела
Жизнь города [4379]
Новости региона [441]
Новости Украины [319]
Новости ЕМЗ [940]
Видео [100]
Проблемы Енакиево [94]
Юмор и курьезы [23]
Хорошая новость [71]
Криминал [128]
Трагедия [123]
Официально [261]
Критическая точка [12]
Енакиевская исправительная колония №52 [76]
Спорт [734]
Газета Панацея [4]
Общественная жизнь города [115]
Сделаем детские площадки вместе [12]
Техноленд [25]
Новости сайта [26]
Школа искусств им. П.И. Чайковского [509]
Отделение социальной реабилитации детей-инвалидов [23]
Путешествия вокруг Енакиево [25]
Радиокомпания Енакиевского городского совета [94]
Криминально-исполнительная комиссия [3]
Новости ДПтС [38]
Афиша [122]
Жизнь ОСМД [7]
Афиша [33]
Война в Донбассе [63]
Афиша школы искусств [9]
Енакиевского ПУВКХ КП «Компания «Вода Донбасса» [16]
Енакиевская налоговая инспекция [35]

Наш город

Организации города

Это интересно

Книга жалоб и пожеланий

Форма входа

Сейчас на сайте

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2011 » Июль » 28 » ІНФОРМАЦІЯ «Про стан виконання законодавства України з питань захисту прав споживачів у місті Єнакієве»

12:29
ІНФОРМАЦІЯ «Про стан виконання законодавства України з питань захисту прав споживачів у місті Єнакієве»

  • ІНФОРМАЦІЯ «Про стан виконання законодавства України з питань захисту прав споживачів у місті Єнакієве»
    ІНФОРМАЦІЯ «Про стан виконання законодавства України з питань захисту прав споживачів у місті Єнакієве»

Відділ з питань захисту прав споживачів у першому   півріччі 2011 року продовжував вдосконалювати роботу по захисту   споживчих прав. Нами був проведений великий обсяг роботи спрямований на   підвищення споживчої грамотності населення міста. Крім того відділ досяг   значних успіхів з подолання проблемних напрямків у роботі, та   покращення ефективності, системи нашої роботи. Також нами проводилась   інша робота по захисту споживчих прав за зверненнями громадян.

Так   за півроку відділом було опубліковано 18 статей,  проведено  3 виступи   на міському радіо, у яких населення міста було інформовано стосовно   своїх прав та обов’язків, про можливу небезпеку купівлі неякісних   товарів та послуг, а також про проведення відділом у місті відповідної   роботи. Постійно оновлюється  Інтернет- сторінка відділу на сайті   міської ради «enrada.gov.ua».

Конкретизуючи   проведену роботу, почну з роботи яка направлена на попередження можливих   порушень споживчих прав завдяки прийнятої у січні 2011 «міської   комплексної Програми захисту прав споживачів та сприяння підвищенню   правової освіти населення міста Єнакієве на 2011 рік».

Завдяки   цій програмі школи міста  забезпечуються підручниками та практикумами з   дисципліни «Основи споживчих знань», зараз ведуться переговори про   закупівлю нової партії, що повністю забезпечить потреби учнів у   методичних посібниках. Впровадження цього курсу завдяки співпраці  з   відділом освіти міської ради продовжується і у цьому році. Кожного року   географія навчального курсу «Основи споживчих знань» поширюється. Так у   минулому році, ця дисципліна викладалась у 6 школах міста, охопивши не   тільки школи м. Єнакієва та                         м. Юнокомунарівська,   але і школи селища Ольховатка та Корсунь, у цьому році не зважаючи на   особливу увагу впровадження курсу «Основи християнської моралі» ми з   відділом освіти досягли домовленості, про те, що ми не зупиняємось   впроваджувати і наш курс, який буде обов’язково впроваджений на   територіях Вуглегірської міської ради, та можливо ще у декількох школах   за власним вибором учнів та педагогічного составу.

Про   те, що курс є дуже цікавим для наших учнів говорить те, що відзначаючи у   цьому році Всесвітній день захисту прав споживачів в м. Єнакієве, у   всіх 26 навчальних закладах міста було проведено 107 заходів (круглих   столів, конкурсів, екскурсій, батьківських зібрань, КВНів) та тематичних   уроків. Звичайно ми були не в змозі бути присутніми на всіх заходах,   але взяли участь у 5 найбільших заходах, де спілкувались з великою   кількістю учнів, оцінювали їх роботи та знання, роздавали брошури. Крім   того, ми були вражені великою кількістю  віршів та  малюнків учнів на   споживчу тематику, та великою зацікавленістю дорослим предметом, що   навчає поведінці  у повсякденному житті.  

До   всеукраїнського конкурсу «Молодь тестує якість» 5 учнями навчальних   закладів міста підготовлено та направлено 3 конкурсні роботи, з них на   обласному етапі 2 роботи зайняли 2 перших і 1 друге місце. Таким чином   можна вважати, що я дотримав своєї обіцянки про перші місця, яки я дав у   минулому році коли наші учні в перші взявши участь у цьому конкурсі   взяли другі та треті місця. 

Звичайно тут є і   величезна робота вчителів, з якими ми постійно спілкуємось і яким   допомагаємо у навчальному процесі (так у цьому році ми колективно   збирались 4 рази), а також з яких отримуємо звіти про проведену роботу.   Методист відділу освіти, двоє вчителів та 6 найкращих учнів за нашим   клопотанням були нагороджені грамотами виконавчого комітету міської   ради.

До речі за нашим клопотанням грамотами   міської ради було нагороджено, ще 9 людей, серед яких були представники   громадських організацій, депутати, та СПД що оказували допомогу у роботі   відділу спрямованої  на підвищення споживчих знань серед мешканців   міста, та їх захищеності на ринку товарів та послуг.

Не   забували ми навчати і доросле населення. Розпочали ми звичайно з наших   колег виконкому, з якими у квітні цього року провели семінар навчання з   використанням відеопроектору та розповсюдженням розроблених відділом   брошур. Потім навчали депутатів та громадськість Юнокомунарівської та   Вуглегірської міської ради, у цьому місяці заплановано навчання   депутатів Булавинської  селищної ради, досягнута домовленість про   навчання депутатів Єнакієвської міської ради.

Також   регулярно навчаємо та розповсюджуємо брошури серед споживачів, що   звертаються до нас за допомогою, та серед підприємців у яких були   проведені моніторинги та перевірки, оскільки у повсякденному житті вони   також споживачі.

Крім того у межах програми було   надруковано 20 білбордів з корисними порадами на споживчу тематику та   рекламою сайту міської ради, де люди можуть отримати більш детальну   інформацію з піднятих на білбордах питань. В цьому році у березні ми   розміщували  білборди на яких попереджували споживачів про шкоду   швидкого харчування, а зараз навчаємо захищатись за допомогою чека, та   поведінці при купівлі товару неналежної якості.

Також   в рамках вищевказаної програми з кошторисом у 18 тис.грн нами було   надруковано по 800 брошур з  інформацією по товарним та касовим чекам, а   також навчаючим механізмам поведінки у разі купівлі товару неналежної   якості.

Звичайно не можу не відмітити де які   недоліки при виконанні програми. З травня місяця ми приблизно з місячним   запізненням виконуємо заплановані у межах програми заходи. Це викликане   тим, що відділ  протягом останніх двох місяців, виконує не притаманну   йому роботу з організації торгівлі та ветеринарного контролю. Така наша   робота викликана поганою організацією торгівлі, а також незадовільним   станом ветеринарного контролю у місті, про що ми доповідаємо кожного   вівторка.  

Тому вже два місяця діяльність відділу   сконцентрована на наданні допомоги відділу торгівлі та АПК, та   управлінню ветеринарної медицини по усуненню існуючих недоліків. Процес   допомоги ускладнювався тим, що у сфері організації торгівлі у   відповідальних осіб відсутнє власне бачення організації цього процесу,   та воля до перемін, і нам приходиться буквальному смислі переставляти   ноги, «подивитись на ліво, подивитись на право, зробити те, те і те». Що   стосується управління ветеринарної медицини то тут її керівництвом була   взагалі зайнята позиція заперечення існування будь яких недоліків, тому   ми вимушені постійно документувати всі існуючи недоліки і займатись   питаннями доведення відповідної інформації до всіх причасних.  На   теперішній час міським головою, відповідальним за торгівлю особам був   даний деякий час на усунення існуючих недоліків, чи зможуть вони   скористатись ним, щоб виправити наслідки 10 річної бездіяльності в   організації торгівлі покаже майбутнє. Що стосується ветеринарної   медицини міста там проведена робота виходить на фінальну стадію, яка має   закінчитись відповідними висновками по відношенню до відповідальних   осіб, що мають відношення до незадовільного стану в організації   ветеринарного контролю та нагляду.

Таким чином   вивільнившись від додаткового навантаження, яке уповільнювало нашу   основну роботу, за місяць два ми надолужимо існуюче відставання і вже до   кінця року вважаю зможемо виконати значно більше від запланованих   обсягів роботи з вдосконалення системи захисту прав споживачів у місті.

Повертаючись   до повсякденної роботи відмічу, що щоденно на особистих прийомах   громадян, а також по телефону проводяться консультації споживачів.

Що   стосується розгляду та вирішення скарг громадян повідомляємо, що за   перше півріччя 2011 року до відділу з питань захисту прав споживачів   Єнакієвської міської ради звернулось  120 громадян з питань порушення їх   прав (129 за аналогічний період 2010 року), всім громадянам питання   яких знаходились у правовому полі, вчасно та у повному обсязі була   надана практична допомога.

Зокрема:

З питань торгівлі                                    -   80 звернень    ( 91 за аналогічний період 2010 року)

у т. ч. непродовольчих товарів             -   74 звернення  ( 84 за аналогічний період 2010 року)

продовольчі товари                    -    6 звернень      ( 7 за аналогічний період 2010 року)

послуги                                        -    40 звернень    ( 38 за аналогічний період 2010 року)

у т. ч. з побутових питань                     -    18 звернень   (12 за аналогічний період 2010 року)

комунальних питаннях                  -    22 звернення  ( 26 за аналогічний період 2010 року)

За   перше півріччя 2011 року споживачам за неякісні товари повернено 38.5   тис. грн.. (37.7 тис. грн. за аналогічний період 2010 року), проведено   10 обмінів неякісних товарів на якісні ( 7  обмінів за аналогічний   період 2010 року), у встановлені законом терміни проведено 13 ремонтів   неякісних товарів  (14 ремонтів за аналогічний період 2010 року).   Споживачам міста підготовлено 10 довідок з докладним аналізом   законодавства та відповідними висновками необхідними для споживчих прав у   суді.

Крім того за перше півріччя 2011 року до   відділу було надано на виконання 11 карток з особистих прийомів міського   голови і його заступників (8 карток за аналогічний період 2010 року),   на теперішній час одна картка находиться на розгляді інші розглянуті у   повному обсязі.

Вважаю, що завдяки змінам, що вже   відбулись у законодавстві ми зможемо покращити і без того добре   налагоджену роботу відділу по  вирішенню звернень громадян. Покращити   нашу роботу ми зможемо завдяки додатковим повноваженням яки дозволяють   нам штрафувати порушників прав споживачів. Раніше всі питання ми   вирішували шляхом переговорів, проведенням перед судової підготовки,   залученням до розгляду справ Донецького управління. Тепер ми маємо, ще   один додатковий важіль, що дозволить дисциплінувати порушників.   

Якщо   говорити про успіхи  з подолання проблемних напрямків у роботі по   захисту споживчих прав, то найбільшим успіхом можна вважати той факт, що   значно зменшилась кількість скарг на роботу Єнакієвського району   електричних мереж ВАТ «Донецькобленерго», звичайно у нас є декілька   зауважень відносно недоліків в роботі зі зверненнями громадян та    практикою не фактичного вирішення питань, а відкладення вирішення   проблем на потім. Тим не менш беззаперечним фактом є те, що системна   робота міської ради протягом останніх 6  років з різним складом   Єнакієвського РЕМ дала свої результати.

Оскільки   найбільш важливими напрямками роботи у сфері захисту прав споживачів є   заходи направлені на попередження можливих порушень споживчих прав нами у   2011 році проводились моніторинги (80) та перевірки (41) суб’єктів   підприємницької діяльності, які реалізують товар або послуги, з   інформуванням останніх про їх обов’язки, при розгляді звернень громадян,   та при реалізації товарів та послуг.

Протягом   року у місті продовжувалась співпраця відділу з питань захисту прав   споживачів, з санітарно-епідеміологічною станцією, та міліцією, єдиними   організаціями які дійсно співпрацювали у тандемі з відділом, а не лише   декларували співпрацю.  

З травня 2011 року у   зв’язку з прийняттям нормативно-правового акту регулюючого порядок   проведення перевірок відділом з питань захисту прав споживачів, було   складено 41 адміністративний протокол. За два місяця, що ми складаємо   протоколи розмір адміністративних стягнень склав 7 тис. грн. зарахованих   до місцевого бюджету. З реалізації було знято 72 найменування   прострочених  товарів на загальну суму 5 тис. грн., 167 товарів без   відповідного маркування інформації, та документів, що підтверджують   якість та безпеку, на загальну суму 14 тис. грн., та було виявлено, ще   багато порушень в організації торгівлі, яки не хочу перелічувати   оскільки протягом двох останніх місяців про них всі чули.  

Останнім   питанням яке я вважаю за необхідне висвітлити є незаконні вимоги   Єнакієвського виробничого управління водопровідно-каналізаційного   господарства КП «Вода Донбасу»  до споживачів міста щодо здійснення ними   за власний рахунок повірки лічильників води. Всі бачили нашу перепалку   на сторінках «Єнакієвського робітника» Якщо цікаво я можу ще раз   нагадати, чому вимоги водоканала не законні, заперечення абсурдні і чому   саме водоканал найбільш зацікавлений у проведенні таких робіт.   

Відмічу   наступне, що на місцях з керівництвом міськводоканалу у нас є повне   порозуміння, і тільки обласне керівництво заперечує очевидні факти,   створюючи умови для погіршення стану свого підприємства, що має зробити   міське керівництво більш поступливим при обговоренні нових тарифів на   воду. В таких умовах вимушений рекомендувати повернути місту управління    міськводоканалом. Таким чином ми вирішимо не тільки проблему повірки   лічильників води, але і інші проблеми пов’язані з оперативністю   виконання наказів керівництва міста, зменшенням втрат води, підвищенням   ефективності управління підприємством.

        

Начальник відділу з питань

захисту прав споживачів міської ради                                                       А.І.Лига

Другие материалы по теме:
Категория: Жизнь города | Добавил: MARISHS
Всего комментариев: 0

Уважаемые пользователи. Все комментарии содержащие ненормативную лексику будут удалены.

ComForm">
avatar
Традиционно принято встречать Новый год в кругу семьи у домашнего очага, но если Вам захотелось настоящего волшебства, ломайте стереотипы и воплотите в жизнь любую из идей, предложенных в ТОП-10 самых оригинальных мест, где встретить Новый год. 

Все материалы сайта Енакиево как на ладони взяты из открытых источников и используются в некоммерческих, ознакомительных целях. Ссылка на первоисточник (при наличии такового) указывается в конце материала. Ответственности за содержание материалов администрация сайта не несет. Мнение администрации сайта может не совпадать с мнением автора материала. При использовании материалов ссылка на первоисточник обязательна.

Поиск

Опрос

Сайты города Енакиево

Официальный сайт Енакиево
Еженедельник "Панацея"
Енакиевская правда
06252
Блог Богдана Горбачева
Громадой к благополучию
Проект Земляки
Сайт города Углегорск
Ольховатка - ONLINE
Рейтинг сайтов города
Обзор городских сайтов

Сайты организаций и предприятий

ПАО "ЕМЗ"
Строительство от А до Я
Сайт Владимира Калиниченко
Турклуб "Дороги"
Центральная городская библиотека
Магазин кованых изделий Ferrum
Весь каталог сайтов города

 Букинист - бесплатная библиотека.
Copyright by Enakievets (Бородин Сергей) © 2010 - 2024 Енакиево как на ладони - сайт города Енакиево

Рейтинг@Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru