Пятница
19.04.2024
00:56
Жизнь города

Категории раздела
Жизнь города [4379]
Новости региона [441]
Новости Украины [319]
Новости ЕМЗ [940]
Видео [100]
Проблемы Енакиево [94]
Юмор и курьезы [23]
Хорошая новость [71]
Криминал [128]
Трагедия [123]
Официально [261]
Критическая точка [12]
Енакиевская исправительная колония №52 [76]
Спорт [734]
Газета Панацея [4]
Общественная жизнь города [115]
Сделаем детские площадки вместе [12]
Техноленд [25]
Новости сайта [26]
Школа искусств им. П.И. Чайковского [509]
Отделение социальной реабилитации детей-инвалидов [23]
Путешествия вокруг Енакиево [25]
Радиокомпания Енакиевского городского совета [94]
Криминально-исполнительная комиссия [3]
Новости ДПтС [38]
Афиша [122]
Жизнь ОСМД [7]
Афиша [33]
Война в Донбассе [63]
Афиша школы искусств [9]
Енакиевского ПУВКХ КП «Компания «Вода Донбасса» [16]
Енакиевская налоговая инспекция [35]

Наш город

Организации города

Это интересно

Книга жалоб и пожеланий

Форма входа

Сейчас на сайте

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2013 » Май » 21 » День Європи в Україні

13:11
День Європи в Україні

Об'єднана Європа для нас – стратегічний партнер та багато в чому приклад.  Ми все робимо для того, щоб в найближчому майбутньому Європа та Україна були  нероздільними. 

В.Ф. Янукович

 Сучасний День Європи є символом  дієвості моделі успішної мирної співпраці між європейськими державами, що  ґрунтується на їх спільних інтересах та цінностях. Ідея щодо його святкування  визріла у 80-х роках минулого століття, коли європейська спільнота вже пройшла  достатньо довгий шлях спільного розвитку, продемонструвавши світу зразковий  приклад ефективної міждержавної взаємодії.

 «Проект, що починався з шести країн, тепер об'єднує 27 країн, а скоро їх  буде 28, – це величезний проект Європи, об'єднаної навколо цінностей миру,  свободи і солідарності», – сказав голова Європейської комісії Жозе Мануел  Баррозу, виступаючи перед журналістами в Брюсселі у зв'язку з 62-ю річницею  прийняття декларації Шумана: «Я думаю, що ми заслужено можемо пишатися тим, що  було створено».

 Рішення щодо відзначення 9  травня Днем Європи в Європейському Союзі було прийнято у 1985 році на Саміті ЄС  у Мілані. Формально ця дата була обрана з метою увіковічення документу,  відомого під назвою «Декларація Шумана». У європейських країнах 9 травня  нерідко так і називають – «День Шумана».

 «Декларація Шумана» – план міністра закордонних справ Франції Робера Шумана  щодо створення єдиного механізму керування вугледобувною промисловістю й чорною  металургією Франції та Німеччини. Було запропоновано залучити до цього  механізму й інші європейські країни та створити Європейську спільноту з вугілля  та сталі. Пропозиція проголошена 9 травня 1950 року. Вона заклала підґрунтя майбутній  європейській інтеграції. Тому значною кількістю європейців 9 травня  вважається днем народження Європейського Союзу.

 До середини дев’яностих років  минулого століття свято Дня Європи мало переважно культурну та мистецьку спрямованість  і носило відносно обмежений характер.

У 1995 році відбулося четверте  розширення Європейського Союзу – до нього приєднались Австрія, Фінляндія та Швеція.  А у 1997-1998 роках до відзначення Дня Європи залучилися держави-кандидати на  вступ до ЄС. У даних країнах святкування набуло більш яскравого політичного  забарвлення та було спрямоване на формування позитивного сприйняття  громадськістю ідеї вступу до Євросоюзу. Для цього проводилися публічні обговорення,  регіональні конференції, «круглі столи» та інші подібні заходи. Широка  інформаційно-роз’яснювальна кампанія доповнювалася виступами політиків та громадських  діячів на телебаченні й радіо.

Звичайно, культурно-розважальні  програми та різноманітні спортивні змагання також займали вагоме місце, адже  мультикультуралізм є одним з базових принципів ЄС.

 Існує ще одна дата, яку також називають Днем Європи – це 5 травня, день  утворення Ради Європи.

Рада Європи була створена після  Другої світової війни на хвилі закликів до об’єднання Європи.  Офіційно вона була заснована 5  травня 1949 року в Лондоні, коли Статут новоствореної  організації підписаний представниками десяти держав:  Бельгії, Данії, Ірландії,  Італії, Люксембургу, Нідерландів, Норвегії, Великобританії,  Франції та Швеції. Штаб-квартиру було вирішено розташувати  в місті Страсбурзі – фактично на кордоні Франції та Німеччини. Це мало  символізувати примирення двох  країн. Затвердження дати 5 травня в якості Дня Ради Європи відбулось у 1964  році.

 Хоча Україна наразі не є  державою-членом ЄС, у ній на державному рівні відзначається День Європи (так  само, як у країнах-кандидатах на вступ до Європейського Союзу – Ісландії, Македонії,  Сербії, Туреччині, Хорватії та Чорногорії). Це цілком закономірно, враховуючи політику,  спрямовану на євроінтеграцію.

Щорічне відзначення згаданого  заходу в нашій державі було започатковано десять років тому Указом Президента  України від 19 квітня 2003 р. № 339. Ним було встановлено  третю суботу травня датою святкування в Україні Дня Європи.

 З тексту Указу:

«Враховуючи стратегічний курс України на європейську інтеграцію, постановляю:

1. Установити в Україні День Європи,   який відзначати щорічно у третю суботу травня.

2. Кабінету  Міністрів  України,   Раді  міністрів  Автономної Республіки Крим,  обласним, Київській та Севастопольській  міським, районним державним адміністраціям забезпечити  здійснення   заходів щодо організації та проведення в Україні Дня Європи.

3. Державному комітету телебачення і радіомовлення України разом з  Міністерством  закордонних справ України  забезпечити висвітлення у засобах масової інформації здійснення заходів,  пов'язаних з організацією та проведенням в Україні Дня Європи.»

 Традиційно, урочиста церемонія  відкриття Дня Європи проходить у Києві. На центральній вулиці столиці –  Хрещатику – облаштовується «Європейське містечко». У його створенні та  діяльності під час святкування ключову роль відіграють Представництво ЄС в  Україні та посольства держав-членів ЄС у нашій державі. Структурно таке  містечко складається з павільйонів, що презентуютьУкраїну та кожну  державу-члена ЄС. Окремі павільйони мають Європейська Комісія та міжнародні  організації.

У «Європейському містечку»  презентуються географія, історія, культура держав-членів ЄС, організовуються  публічні дебати з послами цих країн та представниками української влади,  проводяться вікторини з європейської тематики та курси з європейських мов,  облаштовуються «куточки національних страв» держав-членів ЄС тощо.

 Наприклад, у 2011 році Громадська ініціатива «Європа без бар’єрів» організувала  публічні дебати з теми: «Долаємо візові бар’єри разом! Європа – наш спільний  дім!». У заході взяли участь депутати Європейського Парламенту, представники  МЗС України, посольств держав-членів ЄС та громадських організацій.

У 2012 році в м. Києві пройшов масштабний культурно-мистецький захід «День  Європи в Національній опері України». У його рамках відбулась європейська  прем’єра балету «Перехрестя» відомого балетмейстера Раду Поклітару на музику талановитого  українського композитора, лауреата національної премії ім. Т.Шевченка Мирослава  Скорика.

 Протягом останніх років в  Україні успішно апробовано практику широкомасштабного святкування Дня Європи на  регіональному рівні. За сприяння Представництва ЄС в Україні та посольств  держав-членів ЄС спільно з місцевими обласними, міськими та районними  державними адміністраціями в обласних центрах та містах нашої держави щорічно  проходять повномасштабні святкові заходи.

Крім участі в офіційному відкритті  святкування Дня Європи, відбуваються зустрічі послів держав-членів ЄС з  представниками органів місцевих й обласних влад, студентами та викладачами  місцевих університетів, представників неурядових та громадських організацій,  засобів масової інформації, громадськістю.

 «Алея Дружби», що у сквері Театральний, розташованому між будівлею  бібліотеки Крупської та Донецьким академічним театром опери та балету  ім. Солов'яненко у шахтарській столиці, була закладена у 2005 році в  рамках святкування Дня Європи представниками обласної та міської влади, а також  посольств Австрії, Бельгії, Греції, Німеччини, Словаччини, Угорщини, Фінляндії  та Чехії.

 Багаторічна історія  святкування Дня Європи в Україні засвідчує те, що цей День поступово стає  справою державного значення й відіграє непересічну роль у формуванні  громадської думки в Україні про майбутнє нашої держави в єдиному європейському  просторі.

Другие материалы по теме:
Категория: Новости Украины | Добавил: MARISHS
Всего комментариев: 0

Уважаемые пользователи. Все комментарии содержащие ненормативную лексику будут удалены.

ComForm">
avatar
Материальные? Вовсе нет. В этом смысле мы, жители мегаполисов, счастливее прочих (хотя, конечно, не в деньгах счастье). Зарплаты позволяют смотреть на мир более уверенными глазами, крепче стоять на ногах, радовать себя какими-то приятными мелочами.

Все материалы сайта Енакиево как на ладони взяты из открытых источников и используются в некоммерческих, ознакомительных целях. Ссылка на первоисточник (при наличии такового) указывается в конце материала. Ответственности за содержание материалов администрация сайта не несет. Мнение администрации сайта может не совпадать с мнением автора материала. При использовании материалов ссылка на первоисточник обязательна.

Поиск

Опрос

Сайты города Енакиево

Официальный сайт Енакиево
Еженедельник "Панацея"
Енакиевская правда
06252
Блог Богдана Горбачева
Громадой к благополучию
Проект Земляки
Сайт города Углегорск
Ольховатка - ONLINE
Рейтинг сайтов города
Обзор городских сайтов

Сайты организаций и предприятий

ПАО "ЕМЗ"
Строительство от А до Я
Сайт Владимира Калиниченко
Турклуб "Дороги"
Центральная городская библиотека
Магазин кованых изделий Ferrum
Весь каталог сайтов города

 Букинист - бесплатная библиотека.
Copyright by Enakievets (Бородин Сергей) © 2010 - 2024 Енакиево как на ладони - сайт города Енакиево

Рейтинг@Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru