Пятница
19.04.2024
02:59
Жизнь города

Категории раздела
Жизнь города [4379]
Новости региона [441]
Новости Украины [319]
Новости ЕМЗ [940]
Видео [100]
Проблемы Енакиево [94]
Юмор и курьезы [23]
Хорошая новость [71]
Криминал [128]
Трагедия [123]
Официально [261]
Критическая точка [12]
Енакиевская исправительная колония №52 [76]
Спорт [734]
Газета Панацея [4]
Общественная жизнь города [115]
Сделаем детские площадки вместе [12]
Техноленд [25]
Новости сайта [26]
Школа искусств им. П.И. Чайковского [509]
Отделение социальной реабилитации детей-инвалидов [23]
Путешествия вокруг Енакиево [25]
Радиокомпания Енакиевского городского совета [94]
Криминально-исполнительная комиссия [3]
Новости ДПтС [38]
Афиша [122]
Жизнь ОСМД [7]
Афиша [33]
Война в Донбассе [63]
Афиша школы искусств [9]
Енакиевского ПУВКХ КП «Компания «Вода Донбасса» [16]
Енакиевская налоговая инспекция [35]

Наш город

Организации города

Это интересно

Книга жалоб и пожеланий

Форма входа

Сейчас на сайте

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0

Главная » 2014 » Июнь » 6 » Найкраще- дітям

19:05
Найкраще- дітям

Усім відомий вислів: «Діти – наше майбутнє». Проте не завжди суспільство при виборі пріоритетів і стратегії розвитку керується потребами й нагальними проблемами саме цієї вікової категорії населення. Питання економіко-політичного характеру начебто вирішуються, але рівень злочинності серед дітей та молоді, на жаль, залишає бажати кращого. Як діяти, як впливати на осіб, що за п’ять кроків до самостійного життя оступилися, вступили у конфлікт із законом і, зазнавши складного життєвого випробування, розчарувалися в долі? Як переконати людину, що ніколи не пізно почати нове життя, без абстинентного синдрому і сповнене радості? Відповіді на ці питання шукають і знаходять підрозділи кримінально-виконавчої інспекції як державного органу, що не лише виконує альтернативні позбавленню волі покарання, а й безпосередньо бере участь у широкій соціальній роботі із засудженими.

Відомо, що колишні вихованці талановитого педагога А. Макаренка більше не поверталися до місць позбавлення волі, а ставали активними й свідомими членами суспільства. Безумовно, й сьогодні існує система, яка не дозволяє кидати напризволяще неповнолітніх засуджених. При цьому велике значення мають соціально-педагогічна робота з сім’ями, психологічна корекція, формування навичок самоконтролю, здорового способу життя, іншими словами, – надання можливості дітям і молоді виявити свої позитивні риси й відчути себе потрібними суспільству.

З метою самосвідомого відновлення правопорушників у відповідному соціальному статусі й дотримання їхніх прав і законних інтересів кримінально-виконавча інспекція м.Дебальцеве активно розвиває партнерство з державними та громадськими організаціями. Це здійснюється шляхом проведення навчально-практичних семінарів, круглих столів, конференцій, укладення договорів, угод та протоколів про спільні наміри. Наприклад, КВІ м.Дебальцеве укладено договори про співпрацю зі Службою у справах дітей Дебальцевської міської адміністрації, Дебальцевським міським центром служби зайнятості населення, а також угоду про співробітництво із Дебальцевським міським центром соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді. Згідно з останньою реалізується програма «Соціальний супровід неповнолітніх і молоді, які умовно засуджені та звільняються з місць позбавлення волі». Сутність програми полягає в організації соціально-педагогічних досліджень для визначення мотивації злочинів, факторів агресивної поведінки умовно-засуджених дітей, проведенні лекцій, психотренінгів з метою профілактики наркоманії, алкоголізму, з питань міжособистісних стосунків у групі тощо.

Звичайно, одними з найефективніших методів соціально-виховної роботи є бесіда, інтерв’ю, які дозволяють «побачити» дитину, виявити причини певної поведінки. Необхідною при цьому є людська увага. З іншого боку, поважаючи, слід вимагати. Нерідко воля сприймається як уседозволеність, тому важливим моментом у вихованні засуджених дітей є формування понять «дисципліна», «обов’язок», «відповідальність», адже «якщо від людини не вимагати більшого, більшого від неї й не отримаєш». Молоді правопорушники, що перебувають на обліку в КВІ, як правило, зростають у неблагополучних сім’ях, є свідками пияцтва і колотнеч. Майже кожен третій з них виховується в неповній сім’ї (з одним з батьків) або дідусем, бабусею. Алкогольні напої починають вживати у ранньому віці. Окрім того, переважна частина молоді негативно зарекомендувала себе під час навчання в школі. Є засуджені, які ще з дитячих років перебували на обліку в міліції.

Серед цих осіб багато неодружених. З їх анкетування випливає, що вони мріють про збереження або створення сім’ї; якщо мають дітей, то переважно одного-двох, але стосунки з ними складні. Багато військовозобов’язаних не служили в армії. Безліч факторів слід враховувати при роботі з засудженими. Важливо вчасно виявити і створити так звані позитивні перспективи для формування й розвитку позитивного в особистості. Людина не може жити, якщо в неї попереду немає нічого радісного. Практика перевиховання засуджених свідчить про те, що перспективи («завтрашня радість», за А. Макаренком) можуть бути пов’язані і з достроковим звільненням, так і з іншими конкретними особистісно значущими обставинами: можливістю матеріального або морального заохочення, поліпшенням умов відбування покарання, з усім тим, що відображає потреби засудженого. Технологія створення перспективних ліній, розроблена А.Макаренком, потребує: постановки перед засудженим конкретних завдань, визначення шляхів їх вирішення, допомоги особистості в їх вирішенні, підтримки впевненості в досягненні бажаних цілей, постійного й послідовного ускладнення перспектив.

Особливо впливовим є очікування «завтрашньої радості» особами підліткового та юнацького віку, насамперед у формі особистісно значущого виховного заходу: цікавого кінофільму, участі в концерті, спортивних змаганнях тощо. При цьому ефективним є застосування методів формування та корекції свідомості: переконання, навіювання, приклад; методів формування та корекції позитивного досвіду поведінки: вправи, вимога, доручення, інструктаж; методів додаткової мотивації та стимулювання: заохочення, покарання, осуд; а також виявлення результатів виховного впливу: бесіда, спостереження, узагальнення незалежних характеристик тощо.

Як бачимо, сучасне суспільство вимагає від працівника КВІ не лише знання законодавчої бази, а й наявності, окрім особис¬тісних якостей, педагогічних, психологічних, філологічних, етичних знань, праꬬ- тичних умінь комунікативного, аналітичного характеру, володіння технологіями педагогічної діяльності.

Соціальна робота має здійснюватися в межах проблемної ситуації, коли порушені сталі процеси способу життя, взаємодія людей, їхні зв’язки з оточенням. Така проблемна ситуація вимагає проблемно-орієнтованого підходу, що передбачає акцент на здібностях і ресурсах особистості. Зважаючи на той факт, що більшість підоблікових осіб не мають стабільності в житті, практично не можуть самі вирішити свої труднощі і в результаті втрачають свою соціальну значимість, духовність, моральний образ, здоров’я, потребуючи при цьому юридичної і психологічної допомоги, – перед кримінально-виконавчою інспекцією постає питання «групи ризику». Це діти-сироти, діти з асоціальною/девіантною поведінкою, особи без визначеного місця проживання, ті, що втратили певне соці¬альне становище, тощо. В роботі з такими засудженими важливо довести людині, що немає безвихідних ситуацій, надати їй позитивну соціальну установку – психологічну готовність до певної поведінки. Для цього необхідно сформувати у свідомості особи три компоненти: пізнавальний, афективний (емоційну готовність до сприйняття) та поведінковий (готовність до практичного застосування). Наприклад, якщо засуджений став маргіналом у результаті втрати роботи, працівник КВІ розповідає про діяльність центру державної служби зайнятості населення, приватних кадрових агентств з метою надати необхідні знання. Наступний важливий етап – дати направлення, врівноважити емоції: «Вас там чекають», «Вас працевлаштують» тощо. Для формування поведінкового компоненту свідомості подається алгоритм дій: куди піти, як звернутися тощо. Важливо при цьому допомогти в пошуку і нового місця в житті, так і можливостей самоствердження в новому статусі.

Кримінально-виконавча інспекція має на меті перевиховання і, як наслідок, виправлення засуджених та свідоме їх повернення до здорового, нормативного, правослухняного життя.

Ст. інспектор КВІ м.Дебальцеве

УДПтС в Донецькій області

майор вн. служби О.С. ВОДОЛАЗСЬКИЙ
Другие материалы по теме:
Категория: Новости ДПтС | Добавил:
Всего комментариев: 0

Уважаемые пользователи. Все комментарии содержащие ненормативную лексику будут удалены.

ComForm">
avatar
Житель Нью-Йорка Рейд Стоув совершил самое длительное в истории мореплавания безостановочное путешествие, которое продолжалось более трех лет - 1152 дня. За это время на шхуне под названием Энн 58-летний моряк проплыл вокруг Земли и ни разу не ступил на сушу.

Все материалы сайта Енакиево как на ладони взяты из открытых источников и используются в некоммерческих, ознакомительных целях. Ссылка на первоисточник (при наличии такового) указывается в конце материала. Ответственности за содержание материалов администрация сайта не несет. Мнение администрации сайта может не совпадать с мнением автора материала. При использовании материалов ссылка на первоисточник обязательна.

Поиск

Опрос

Сайты города Енакиево

Официальный сайт Енакиево
Еженедельник "Панацея"
Енакиевская правда
06252
Блог Богдана Горбачева
Громадой к благополучию
Проект Земляки
Сайт города Углегорск
Ольховатка - ONLINE
Рейтинг сайтов города
Обзор городских сайтов

Сайты организаций и предприятий

ПАО "ЕМЗ"
Строительство от А до Я
Сайт Владимира Калиниченко
Турклуб "Дороги"
Центральная городская библиотека
Магазин кованых изделий Ferrum
Весь каталог сайтов города

 Букинист - бесплатная библиотека.
Copyright by Enakievets (Бородин Сергей) © 2010 - 2024 Енакиево как на ладони - сайт города Енакиево

Рейтинг@Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru