Вторник
16.04.2024
10:48
Жизнь города

Категории раздела
Жизнь города [4379]
Новости региона [441]
Новости Украины [319]
Новости ЕМЗ [940]
Видео [100]
Проблемы Енакиево [94]
Юмор и курьезы [23]
Хорошая новость [71]
Криминал [128]
Трагедия [123]
Официально [261]
Критическая точка [12]
Енакиевская исправительная колония №52 [76]
Спорт [734]
Газета Панацея [4]
Общественная жизнь города [115]
Сделаем детские площадки вместе [12]
Техноленд [25]
Новости сайта [26]
Школа искусств им. П.И. Чайковского [509]
Отделение социальной реабилитации детей-инвалидов [23]
Путешествия вокруг Енакиево [25]
Радиокомпания Енакиевского городского совета [94]
Криминально-исполнительная комиссия [3]
Новости ДПтС [38]
Афиша [122]
Жизнь ОСМД [7]
Афиша [33]
Война в Донбассе [63]
Афиша школы искусств [9]
Енакиевского ПУВКХ КП «Компания «Вода Донбасса» [16]
Енакиевская налоговая инспекция [35]

Наш город

Организации города

Это интересно

Книга жалоб и пожеланий

Форма входа

Сейчас на сайте

Онлайн всего: 2
Гостей: 2
Пользователей: 0

Главная » 2012 » Ноябрь » 28 » Що потрібно знати, щодо виплати заробітної плати

21:09
Що потрібно знати, щодо виплати заробітної плати

Источник: Сайт Енакиевского городского совета .
Прочитать новость с возможностью оставить комментарий
и фотоматериалами можно на сайте-источнике.

Заробітна плата - одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, підприємців та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Вона є показником досягнень і прорахунків суспільства. Своєчасність виплати заробітної плати підприємствами, установами та організаціями є одним з найважливіших питань сьогодення та залишається найгострішою проблемою.
Стосунки роботодавця та працівника в нашій країні при нестабільній економічній ситуації дуже напружені.
З свого боку, держава, стимулює розвиток законодавства про працю,   та законодавчо  поліпшує стан працівників. Проблема несвоєчасної виплати заробітної плати - одна з найгостріших проблем, яка до цього часу не розв’язана, чим порушуються права працівників на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім’ї , своєчасне одержання винагороди за працю, гарантовані статтями 43 та 48 Конституції України.
Але нажаль,  непоодинокі випадки  коли працівник , не знаючи своїх прав, не вимагаючи  від власника підприємства  або  фізичної особи – підприємця додержання законодавства про працю, погіршував своє становище.       
Спробуємо висвітлити деякі правові моменті , які необхідно знати кожному працівнику.
1. У ст.3 Кодексу законів про працю  України зазначено - Законодавство про працю регулює трудові відносини працівників усіх підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, виду діяльності і галузевої належності, а також осіб, які працюють за трудовим договором з фізичними особами
2. Кодексом законів про працю  України ( в подальшому КЗпП України) передбачено право працівника на отримання заробітної плати не рідше двох разів на місяць належить до числа умов, визначених законодавством і не може бути погіршене ні за згодою сторін, ні на підставі колективного договору . Конкретні терміни виплати заробітної плати передбачаються в колективному договорі. Так У  ч.1, 2, 3 ст. 115 КЗпП України записане  - заробітна  плата  виплачується працівникам регулярно в робочі дні у строки,  встановлені колективним договором  або  нормативним актом   роботодавця,   погодженим  з  виборним  органом  первинної профспілкової організації чи іншим уповноваженим на представництво трудовим  колективом органом (а в разі відсутності таких органів - представниками,  обраними і уповноваженими  трудовим  колективом), але  не  рідше  двох  разів  на місяць через проміжок часу,  що не перевищує шістнадцяти календарних днів,  та не пізніше  семи  днів після закінчення періоду, за який здійснюється виплата. У разі  коли  день  виплати  заробітної  плати  збігається  з вихідним,   святковим   або   неробочим   днем,   заробітна  плата виплачується напередодні.  Розмір заробітної плати за першу половину місяця визначається колективним   договором   або   нормативним   актом   роботодавця, погодженим  з виборним органом первинної профспілкової організації чи  іншим  уповноваженим  на  представництво  трудовим  колективом органом  (а  в  разі  відсутності  таких органів - представниками, обраними  і  уповноваженими  трудовим  колективом),  але  не менше оплати за фактично відпрацьований час з розрахунку тарифної ставки (посадового окладу) працівника.
3.  Зарплата виплачується працівникові за місцем його роботи. За особистою письмовою згодою працівника виплата зарплати може здійснюватись через установи банків, поштовими переказами на вказаний ним рахунок (адресу) з обов'язковою оплатою цих послуг за рахунок власника ( ст. 25 Закону «Про оплату праці»).
4.  Працівники, які своєчасно не отримали зарплату у зв'язку з порушенням термінів її виплати, мають право на компенсацію заробітної плати за умови, якщо затримка виплати заробітної плати становить один і більше календарних місяців. Сфера і порядок нарахування компенсації визначені Законом України 19 жовтня 2000 р. «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв'язку з порушенням строків їх виплати».
Власник не має права не проводити компенсацію, посилаючись на тяжкий фінансовий стан підприємства, а також передбачати подібну норму в колективному договорі. Відмова власника у виплаті компенсації може бути оскаржена у судовому порядку.
5.  Заробітна плата, своєчасно не отримана самим працівником, може бути виплачена за минулий період за умови, якщо звернення за нею сталося не пізніше трьох років від дня виникнення права на її отримання. Після закінчення цього терміну неотриманні суми зарплати зараховуються до бюджету.
6 У випадку смерті працівника не отримана заробітна плата видається членам сім'ї, які спільно проживали з ним, а також особам, які внаслідок непрацездатності перебували на утриманні працівника.
6.  На керівників підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності покладено персональну відповідальність за несвоєчасну виплату заробітної плати та інших виплат.
7. Нагляд і контроль за додержанням законодавства про працю здійснюють спеціально уповноважені на те органи та інспекції, які не залежать у своїй діяльності від власника або уповноваженого ним органу. Центральні органи державної виконавчої влади здійснюють контроль за додержанням законодавства про працю на підприємствах, в установах і організаціях, що перебувають у їх функціональному підпорядкуванні. Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуванням законів про працю здійснюється Генеральним прокурором України і підпорядкованими йому прокурорами. Громадський контроль за додержанням законодавства про працю здійснюють професійні спілки та їх об'єднання.
8. Особи, винні в порушенні законодавства про працю, несуть відповідальність згідно з чинним законодавством.
Таким  чином   Шановні читачі ,  знання  своїх  прав робить Вас більш захищеними   від   можливих порушень  роботодавцями діючого законодавства. Ви є більш обізнаними, та як результат спроможні  вимагати   від власника підприємства  або  фізичної особи – підприємця додержання законодавства про працю,  та не допускати  погіршування свого  становища в зрівнянні з діючим законодавством.   

 

Головний державний інспектор
ТДІзПП  у Донецькій обл..                                     Грицкевич  О.А.

Другие материалы по теме:
Категория: Официально | Добавил: enakievets
Всего комментариев: 0

Уважаемые пользователи. Все комментарии содержащие ненормативную лексику будут удалены.

2010-й год оказался особо богатым на спортивные достижения наших земляков. Могие из них были вписаны не только на страницы Книги рекордов Украины, но и прогремели на весь мир. Например, днепропетровский силач Виталий Герасимов, который носит титул чемпиона мира по богатырскому многоборью среди атлетов массой тела до 105 кг, этой осенью одной рукой поднял гигантскую гантель, которая весит, как сам спортсмен. К слову, недавно неутомимый Виталий пытался побить свой рекорд, но, к сожалению, порвал связки руки и отложил это предприятие на будущее.

Все материалы сайта Енакиево как на ладони взяты из открытых источников и используются в некоммерческих, ознакомительных целях. Ссылка на первоисточник (при наличии такового) указывается в конце материала. Ответственности за содержание материалов администрация сайта не несет. Мнение администрации сайта может не совпадать с мнением автора материала. При использовании материалов ссылка на первоисточник обязательна.

Поиск

Опрос

Сайты города Енакиево

Официальный сайт Енакиево
Еженедельник "Панацея"
Енакиевская правда
06252
Блог Богдана Горбачева
Громадой к благополучию
Проект Земляки
Сайт города Углегорск
Ольховатка - ONLINE
Рейтинг сайтов города
Обзор городских сайтов

Сайты организаций и предприятий

ПАО "ЕМЗ"
Строительство от А до Я
Сайт Владимира Калиниченко
Турклуб "Дороги"
Центральная городская библиотека
Магазин кованых изделий Ferrum
Весь каталог сайтов города

 Букинист - бесплатная библиотека.
Copyright by Enakievets (Бородин Сергей) © 2010 - 2024 Енакиево как на ладони - сайт города Енакиево

Рейтинг@Mail.ru
Рейтинг@Mail.ru